Diet
Här kan du läsa om den rekommenderade Zervital dieten som vi har tagit fram för användning i samband med Zervital bad. Livsmedel med vitt mjöl, rött kött och hög halt av socker bör undvikas helt eller konsumeras i symboliskt små mängder. Matvaror som innehåller jäst måste starkt begränsas. Starka kryddor, ättika, vinäger skall heller inte brukas i matlagningen.
Vad kan man då äta?
Välj bland färska grönsaker:
- blomkål
- rotpersilja
- grön sallad
- salladskål
- tomat
- gräslök
- äggplanta (aubergin)
- röd lök
- broccoli
- selleri
- gurka
- sparris
- morötter
- potatis (små mängder och i så fall endast bakat, smaksatt med kummin)
- savoy kål
- ättiksgurka, surkål
- rå majs
- rödkål, vitkål
- (grön, gul och röd) paprika
- rädisor
Välj bland färska frukter:
- ananas, papaya
- grape-frukt
- persika
- blåbär, lingon
- plommon
- citron
- aprikos
- apple (hellre syrlig sort)
- avokado
- osockrade bärfrukter (hallon, jordgubbar, björnbär, svarta björnbär, vinbär)
- slånbär
- körsbär (i rimliga mängder)
- apelsin
- vindruvor (par stycken dagligen)
- päron (inte allt för söta och korniga)
Välj bland sädesslag:
- hirs (varje dag om man så vill)
- brunt ris (fullkorn – råris – vild ris)
- hirsflinge-gröt
- havre
- Bland nötter är följande att rekommendera:
- mandlar
- valnötter
- linfrö
- sesamfrö
- solros-frö
- indiska cashew-nötter
- pistage nötter
- jordnötter är absolut förbjudna!
Bland kött-sorter:
- vitt kött (t.ex. kycklingbröst)
- fisk (ibland)
Mjöl och mjölmat:
rött mjöl (bestående av havregryn, hirsgryn och hirsmjöl)
Mat som är gjorda av: Kakor, pannkaka, äppelkaka, bullar, egenhändigt gjord pasta är tillåtna bara i små måttliga mängder, samt durum-vete. Avstå från alla bakverk. Även mörkt bröd som görs på surdeg! Om man har svårt att neka till nämnt bröd, skall man steka brödet i olja rejält och gnida in med vitlök.Konsumtion av pasta, nudlar eller bakverk gjorda av fint vetemjöl (vitt) är under dieten strängt förbjudet!
Dryck:
- rent vatten
- kaffe
- ört te
Mjölkprodukter:
- kefir
- kvark – färsk ostmassa
- keso, kesella
- schweiziska ostar
Speciellt viktigt är att tänka på:
Färska, råa grönsaker bör man äta mycket av och då tänka på att tugga dem ordentligt. Detta för att gör den sura växtmassan mer basisk. Det enda viktiga målet är, nämligen, återskapandet av syrebasen.
Bland te sorter ur växtriket välj företrädesvis:
- Kamomill
- Calendula
- Rosenblad
- Nypon
Att enbart skålla tebladen är av stor betydelse!
Recent Comments